BOEKPRESENTATIE 28 februari 2019

De wereld in 2143: een groen scenario

Boekpresentatie Vogelkinderen: 28 februari 20.00 uur, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam.

Info & reserveren: https://dezwijger.nl/programma/de-wereld-in-2143-een-groen-scenario

Schrijver Mark Boode gaat met deskundigen en scholieren in gesprek over de research voor zijn nieuwe toekomstroman Vogelkinderen.

GASTEN:

  • Antropoloog Bas Bruggemans laat zich inspireren door het Bruto Nationaal Geluk. Niet de economie, maar gezondheid, vriendschappen, culturele waarden en biodiversiteit moeten de inrichting van onze maatschappij bepalen.
  • Marco Visscher www.marcovisscher.nl is freelance journalist en mede-oprichter van Ecomodernisme Nederland. www.ecomodernisme.nl Volgens deze omdenkers danken wij onze vrijheden aan de welvaart. Die biedt ook talloze technische mogelijkheden. Natuur en welvaart gaan wel degelijk samen.
  • Mansi Jasuja blikt vooruit met afgestudeerden van de Erasmus Universiteit. www.ihs.nl/en/resources/alumni Zij werken wereldwijd op sleutelposities in private en publieke organisaties. Haar voorspelling: In toekomstige metropolen staat leefbaarheid voorop. Er is evenwicht tussen zakelijke en sociale activiteiten, tussen bebouwing en natuur.
  • Laura van der Spek www.lauresque.com worstelt elke dag met de vraag hoe duurzaam ze kan leven. Ze inspireert talloze volgers op Instagram en bekostigt haar zoektocht met de brandmarketing van duurzame bedrijven.
  • Maarten Labots is voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging. www.jongeklimaatbeweging.nl  De organisatie verenigt de stemmen van meer dan zestig jongerenorganisaties in een gezamenlijke klimaatagenda op vijf terreinen: wonen, werken, mobiliteit, onderwijs en voeding.
  • Pieter Lossie is klimaatspijbelaar van het eerste uur. In 2018 bivakkeerde hij met PINK! een week lang op het Binnenhof. Nu, in het vijfde jaar van het VWO, is hij medeorganisator van de klimaatspijbelacties in de brede coalitie van jongerenorganisaties die Youth For Climate helpen met de organisatie.

De toekomst is groen en vreedzaam. Geluk staat voorop. Dieren hebben een stem. Zelfrijdende deelauto’s zijn per app oproepbaar en verdwijnen na gebruik onder de grond. Parken en verticale tuinen bieden ruimte aan recreanten en dieren. Buiten de steden heeft hightech landbouw voormalige akkers vrijgemaakt voor wilde natuur. Snelwegen zijn vervangen door ondergrondse zweeftreinen. Energie wordt opgewekt door gesmolten-zoutreactoren.

Vogelkinderen is geen fantasy of science fiction. Het boek laat zien hoe de wereld er in 2143 uit kán zien als we andere keuzes maken. De sprekers van vanavond leggen uit waar deze voorspellingen op gebaseerd zijn en gaan met scholieren in op de rol van jongeren in de huidige discussie over het klimaat.

Bekijk ook:

Comments are closed.