The Only Planet 17 april

Foto: Arcadis, ontwerp Shanghai

Hoe maken we de juiste keuzes voor een duurzame toekomst? Festival The Only Planet brengt meerdere generaties en hun ideeën over de toekomst samen. Overdag strijden scholieren tijdens workshops om ‘het beste idee voor een duurzame stad’. ‘s Avonds is er een debat over jong klimaatactivisme met: Youth For Climate, Students for Climate, Teachers For Climate, Greenpeace, Extinction Rebellion en Code Rood.

Mark Boode publiceerde begin maart de jeugdroman Vogelkinderen. Door de klimaatspijbelacties kreeg het groene toekomstverhaal onverwacht een hoge actualiteitswaarde. De afgelopen maand werd hij medeoprichter van de Nederlandse divisie van Teachers for Climate en ging hij in gesprek met duurzaamheidsdeskundigen en de milieubeweging. Als aanjager van het festival en presentator van de debatavond brengt hij partijen bijeen rond één heldere vraag: hoe gaan we samen die ideale toekomst vormgeven?

Keuzes maken voor de beste toekomst

‘Vogelkinderen gaat over méér dan het klimaat,’ benadrukt Boode. ‘Ik wilde in mijn boek laten zien hoe de wereld er in de toekomst kan uitzien als we andere, betere keuzes maken. Maar de scheidslijn tussen goede en verkeerde keuzes is dun. De angst om zekerheden te verliezen is voor veel mensen reëel, en dat beïnvloedt hun gedrag, net als het verlangen naar persoonlijke invloed, bezit en bevestiging. Natuurlijk mag en kan je niemand verbieden om voor zijn eigen belangen op te komen. Maar tegelijk hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wereld waarin en waarvan we leven. Over dat spanningsveld wil ik in discussie.’ 

Scholieren en  duurzame steden

Tijdens The Only Planet krijgen leerlingen van vier middelbare scholen workshops van experts in duurzaamheid over onder andere lifestyle en openbaar vervoer. Daarna buigen ze zich over één vraag: in het jaar 2050 woont naar schatting zeventig procent van de wereldbevolking in grote steden. Hoe kunnen we die steden zo duurzaam mogelijk inrichten? In de middag presenteren ze ideeën aan een jury. De deelnemende scholen zijn Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Gerrit van der Veen College en IVKO uit Amsterdam, en KSG De Breul uit Zeist.

Debat over klimaatactivisme In de avond volgt er in Cinetol Amsterdam een debat over klimaatactivisme. De jongste organisatie is Teachers For Climate. De nieuwkomer hoopt op deze avond te leren van bewegingen als Youth For Climate en Students For Climate. Centrale vragen zijn: Wat moet de inzet zijn van het huidige klimaatactivisme? Welke middelen zetten we in? En vooral: hoe kunnen we samenwerken? Het debat begint om 20.00 uur, de entree is gratis.

Bekijk ook:

Comments are closed.